Electrosonic World 18 - page 34-35

34
VISITOR CENTERS
VISITOR CENTERS
35
The visitor center is 1.5 miles from Stonehenge
itself and sits in a hollow such that it is invisible
from the monument. Visitors can view the
exhibition both before and after a visit to the
stones themselves, which is reached by a shuttle
with timed ticketing.
The center consists of two “pods,” one containing
the café, shop and education space, and the other
containing the exhibition. A canopy spans both,
and the space between the two is the location
RI WKH WLFNHW RƅFH ,Q WKH VDPH RSHQ DUHD DQ
“Info Wall” has three large LCDs that give current
information about English Heritage and its
neighboring sites.
Visitors then enter the exhibition part of the
EXLOGLQJ DQG ƃUVW HQMR\ D
GHJUHH YLUWXDO
experience that lets them “stand in the stones”
before they enter the gallery. This three-minute
ƃOP EDVHG RQ VWDWH RI WKH DUW ODVHU VFDQ LPDJHV
of the stone circle, transports viewers back in
time through the millennia, and enables them to
experience the summer and winter solstices.
“Standing in the Stones” uses six Panasonic PT-
'= VLQJOH FKLS '/3Ɓ SURMHFWRUV ZLWK
by 1200 resolution and nominal 7000-lumen
light output. These are sourced from a 7thSense
Delta server via Atlona extenders. The audio
chain includes a BSS BLU 100 DSP, four Crown
&7V DPSOLƃHUV DQG VHYHQ 7DQQR\ 'L
loudspeakers augmented by a ceiling mounted
sub-bass loudspeaker.
An exhibit like “Standing in the Stones,”
central to the success of the center,
requires great care in execution. An
important part of its development was
the ability to preview it in a full-scale
mock-up at Electrosonic’s Hawley Mill
facility. This procedure both helped
the producers check the content at
full size, and ensured that the client,
(QJOLVK +HULWDJH FRXOG EH FRQƃGHQW
in the outcome, and aware of audience
circulation issues.
Visitors move from the “Standing in the
Stones” experience into an exhibition
area. Here they can see original objects
used in Stonehenge’s construction, and
objects connected with Neolithic and
Bronze Age men and women, their lives,
their rituals and daily struggles.
There are three AV elements in the
H[KLELWLRQ :LWKLQ HDFK RI ƃYH GLVSOD\
cases, a 15.6-inch LCD provides
supporting information. The “Meaning”
section includes four portrait format
32-inch LCDs showing a linear program
on the subject of the “Meaning of
Stonehenge.” The largest AV element
is “Landscape,” a giant image projected
onto a wall screen, which relates the
present landscape of the area to how it
evolved over the millennia. “Landscape”
uses three Panasonic PT-DX610ELK
single chip DLP™ projectors with XGA
resolution and nominal 6500-lumen
output sourced from a 7thSense Delta
server via Atlona extenders.
The other “pod,” containing the café and
the shop, also has an education space
which is equipped with appropriate room
control and AV facilities.
The new Stonehenge visitor center is a
great success, to which AV techniques
KDYH PDGH D VLJQLƃFDQW FRQWULEXWLRQ
The long-awaited new visitors’ center at Stonehenge opened on
December 18, 2013. It is part of the Stonehenge Environmental
Improvements Project, English Heritage’s largest ever capital
investment project made possible by a £10 million grant from
WKH +HULWDJH /RWWHU\ )XQG DQG VXEVWDQWLDO JLIWV IURP WKH
*DUƃHOG :HVWRQ )RXQGDWLRQ WKH /LQEXU\ 7UXVW DQG WKH :ROIVRQ
)RXQGDWLRQ ,W PDNHV GUDPDWLF XVH RI KLJK UHVROXWLRQ SURMHFWLRQ
to introduce the stones. Electrosonic was responsible for the AV
systems design and integration.
Projection
360
o
Stonehenge
at
Photographs, clockwise from top left (page 34):
• Visitor center blends into the landscape (Photo
from English Heritage)
• Info Wall with Sharp 60-inch LCDs in Armagard
housings (Photo from English Heritage)
• Display cases in the foreground and the
“Landscape” display in the background
• One of the solstice sequences
• Full scale mock-up of “Standing in the Stones” at
Electrosonic
“Standing in the Stones”
THE TEAM
The architect of the center was
Denton Corker Marshall, and the
exhibition designer was Haley Sharpe
Design. “Standing in the Stones”
was produced by Centre Screen
Productions, assisted by Studio
Liddell and with a sound track by
Peter Key.
The content for the “Meaning”
displays, the LCDs within the display
FDVHV DQG IRU WKH WLFNHW RƅFH DXGLR
guide was produced by ISO Design,
and the “Landscape” content was
produced by Squint Opera. The “Info
Wall” content is managed by English
Heritage.
Haley Sharpe Design managed the
production of the exhibition, with The
+XE DV H[KLELWLRQ ƃW RXW FRQWUDFWRU
and Goppion the supplier of the
display cases. Electrosonic engineered
the AV system under a direct contract
with English Heritage.
1...,14-15,16-17,18-19,20-21,22-23,24-25,26-27,28-29,30-31,32-33 36-37,38-39,40-41,42-43,44-45,46-47,48
Powered by FlippingBook